Stralsund - Kopenhagen - Stralsund

Stralsund-kopenhagen-stralsund2.jpg

Yvonne Feurhahn zeilde mee: "Op een zonnige avond in september liepen wij met het zeilschip ‘Jantje’ de haven van Stralsund uit op weg naar Kopenhagen.

Het was bijzonder om met zo’n gemêleerde gezelschap tussen de 30 en de 70 jaar samen te werken om de 9 zeilen te hijsen, een gemeenschappelijke scheepstaal te ontwikkelen waarbij je ‘nog even gaat brassen’ en zo tijdens de reis samen te groeien.

Op de eerste dag hadden we flinke golven zodat een paar passagiers zeeziek werden. Daarom deden wij voor de nacht Klintholm aan. Zo kwamen wij in een Deens vissersdorpje waar je anders nooit van je leven was gekomen omdat je het bestaan ervan niet kende. En als je met zo’n mooi zeilschip in de haven ligt worden mensen aan wal nieuwsgierig en raak je aan de praat met de lokale bevolking.

Zo leef je op het water van dag tot dag en helemaal in het nu. Voordat je het wist zat je met wildvreemde mensen aan dek te kletsen alsof je elkaar al jaren kende. Dat de wind niet altijd mee zat en de planning soms overhoop gooide maakte de reis tot een avontuur: ‘In welke haven zullen wij vannacht gaan slapen?’ Met rustiger weer klommen we, al zeilend, in de mast en voelden ons op de top van de wereld

Na twee dagen op de Oostzee kwamen we aan in Kopenhagen. Het schip meerden we op een schitterende plek midden in het leven van de stad: tussen de opera en het paleis. Wie moedig was kon hier zelfs zwemmen in de haven die omringd was van gezellige terrasjes en waar de sportieve Denen langs de wal hardliepen.

Natuurlijk liep ook de terugreis anders dan gepland. En na 6 dagen op het water was onze horizon veel breder geworden en waren we het ‘gewone leven’ bijna vergeten. Op de laatste avond begonnen we al te dromen over bestemmingen waar de volgende reis naar toe zou kunnen gaan."

Stralsund-kopenhagen-stralsund.jpg
karel de boer