Vragen & antwoorden


Algemeen

Wat is het verschil tussen een minicruise en twee enkele reizen?

Tijdens een minicruise kun je ook op de plaats van bestemming aan boord van het schip blijven slapen. Bij een enkele reis ga je van boord als we aankomen. Het is mogelijk om een extra nacht op het schip bij te boeken, neem contact met ons op voor meer informatie.

Heb ik zeilervaring nodig?

Zeilervaring is niet nodig. De bemanning vind het leuk om alles uit te leggen. Onze reizen zijn het leukst als je actief meehelpt met het zeilen van het schip maar dit is niet verplicht.

Is een overtocht CO2 neutraal?

Nee, de haven in en uitvaren doen we op de motor. Op smalle vaarwegen, afhankelijk van de wind, en drukte meestal ook.

Kan ik mijn kinderen mee aan boord nemen?

Jazeker, we vinden het leuk om kinderen aan boord te hebben. Wel altijd onder begeleiding van een volwassene.

Zijn de schepen toegankelijk voor mensen met een lichamelijke handicap?

De schepen zijn niet ontworpen op toegankelijkheid voor gehandicapten. Wel zullen we altijd ons best doen om iedereen zo veel mogelijk te helpen en begeleiden. Neem vooral contact met ons op om uw specifieke situatie te bespreken.

Geld er een maximum leeftijd voor passagiers?

Er is geen maximum leeftijd om met ons mee te varen. Wel is een bepaalde fysieke fitheid nodig om  je over het schip te kunnen bewegen.
 


Over de zeiltochten

Zijn de drankjes bij de reis inbegrepen?

Koffie, thee, water en een borrel bij aankomst altijd. Bij sommige reizen andere dranken ook. Als ze niet inbegrepen zijn bieden we ze voor schappelijke prijzen aan.

Wat is een gedeelde hut?

Een gedeelde hut deel je met een, twee of drie medepassagiers. Je geeft een deel van je privacy op en daarom is een reis in een gedeelde hut ook iets goedkoper dan een reis in een privé hut.

Is het verplicht om de wachten mee te lopen?

Tijdens een oversteek zeilen we 's nachts door. De nachten op zee zijn magisch, vanwege het ontbreken van lichtbronnen in de nabije omgeving zie je de mooiste sterrenhemel. ‘s Nachts ontstaan de mooiste gesprekken en soms drijven er fluorescerende algen in het water die een oplichtend spoor in het kielzog achterlaten. Het is niet verplicht om de wachten mee te lopen maar je haalt zo veel meer uit je reis door het wel te doen dat het zonde is om deze kans te laten schieten.

Hoe veel bagage mag ik meenemen?

Niet onbeperkt veel maar genoeg om je voor de reisduur van kleding te voorzien. Zachte tassen hebben de voorkeur boven harde koffers omdat ze makkelijke te stouwen zijn. Neem bij twijfel even contact met ons op.

Mag ik het schip sturen?

Ja. We vinden het leuk om iedereen bij het zeilen van schip te betrekken en daar hoort sturen ook bij. Het is een machtig gevoel om een tall ship te besturen.

Wordt er alcohol geschonken aan boord?

Ja, maar voornamelijk in de haven. Tijdens goede omstandigheden is het soms mogelijk om een alcoholische drank bij het eten te drinken. Verder blijft iedereen nuchter als we varen.

Is er WiFi aan boord?

Nee, maar tot ongeveer 20 mijl uit de kust is er nog telefoonbereik.

Hoeveel mensen kunnen er op het schip?

Afhankelijk van het schip kunnen er tussen de 12 en 36 passagiers mee. Bij de reisomschrijving vind je welk schip op welke trajecten vaart en bij “de schepen” vind je meer informatie of de schepen.

Hoe zeker is de aankomsttijd?

De aankomsttijd is onzeker. We zeilen zo veel mogelijk en nemen marges in onze dienstregeling op om deze onzekerheid op te vangen.

Wat moet ik meenemen?

Naast je normale kleren is het goed om een zeilpak of regenpak mee te nemen. Buiten op het dek heb je minder last van zeeziekte en met goede kleding kun je langer buiten blijven. Na een paar uur op zee raak je gewend aan de bewegingen van het schip en kun je ook naar binnen. Wat warme kleren en muts komen meestal van pas. Daarnaast is een petje een zonnebril en zonnebrand ook goed om mee te nemen.

Houden jullie rekening met dieetwensen?

Ja, daar houden we rekening mee. We vragen je deze ruim van te voren door te geven zodat we er op kunnen anticiperen bij het inkopen.


Medische vragen & veiligheid

Ik heb snel last van zeeziekte. Is het dan wel verstandig om mee te gaan?

Iedereen kan zeeziek worden, dat is niet iets om je voor te schamen, het hoort er zelfs een beetje bij. Zeeziekte is weer over op het moment dat er geen golven meer zijn. Daarnaast zijn er middelen tegen. Het helpt ook om veel aan dek te blijven en naar de horizon te blijven kijken. Na een paar uur wen je aan de bewegingen van het schip en krijg je zeebenen.

Hoe kan ik me voorbereiden op zeeziekte?

Er bestaan middelen tegen zeeziekte. Wij horen goede verhalen over Dramamine. We raden aan om er ruim voor vertrek een te testen zodat je eventuele bijwerkingen herkent.

Is er een arts aan boord?

Er is geen arts aan boord. De bemanning is getraind om eerste medische bijstand te verlenen. Het schip is uitgerust met communicatieapparatuur om bij een levensbedreigende situatie hulp van de wal in te roepen.

Wat voor veiligheidsmiddelen zijn er aan boord?

Aan boord hebben we naast zwemvesten, reddingsvlotten en een bijboot moderne communicatieapparatuur zoals een marifoon en een satelliettelefoon.

Weet de bemanning wel wat ze doet?

De bemanning heeft een gedegen opleiding aan de zeilvaartschool en jarenlange ervaring met het zeilen van dit soort schepen op zee.

Is het veilig om met een zeilschip te reizen?

Ja, alle schepen waar we mee varen zijn volledig gecertificeerd en uitgerust met alle moderne communicatie en veiligheidsmiddelen. De bemanning heeft een gedegen opleiding aan de zeilvaartschool en jarenlange ervaring met het zeilen van dit soort schepen op zee.


Annulering

Kan de reis kosteloos geannuleerd worden?

Nee, hier zijn altijd kosten aan verbonden. Deze kosten variëren van administratiekosten als je ver voor vertrek annuleert tot bijna de hele reissom als je een dag voor vertrek annuleert.

Gaat de reis altijd door?

Tijdens onveilige omstandigheden varen we niet uit. Slecht weer wachten we af, technische mankementen verhelpen we eerst. Beide zijn nog niet voorgekomen.

Krijg ik mijn geld terug als de reis niet door gaat?

Ja, als de geannuleerd wordt krijg je het volledige bedrag terug. Fair Ferry is aangesloten bij VZR garant, een fonds dat reizigers compenseert als wij onze afspraken niet na komen.


Staat je vraag er niet tussen? Schroom niet en mail ons via info@fairferry.com. Of vul onderstaand formulier in.