Amsterdam-Hamburg-ENG.jpg

Op zee hijsen we de zeilen. Als je het leuk vindt, mag je de bemanning hiermee helpen. De bewegingen van het schip veranderen, de lucht is hier schoon en je ruikt het zout. We verleggen de koers richting de monding van de Theems.

De bemanning vindt het leuk om uitleg te geven over het zeilen en de navigatie van het schip. Passagiers mogen meehelpen en vaak is het mogelijk om onder begeleiding even te sturen of in het kluivernet te klimmen.

Londen is ongeveer 190 zeemijl van Rotterdam verwijderd. Dit betekent dat we er gemiddeld tussen de 36 uur over doen om onze bestemming te bereiken. De exacte aankomsttijd hangt af van de windrichting en windkracht.

We zullen in ieder geval één nacht op zee doorbrengen. De nachten op zee zijn magisch.
photo-1509126018086-27ca227206a8.jpeg

We houden van zeilen dus dat doen we zoveel mogelijk. Op stukken waar de veiligheid het vereist zullen we op de motor varen.

De nachten op zee zijn magisch. Als het donker wordt ontsteken we de navigatieverlichting zodat andere schepen ons kunnen zodat we door kunnen zeilen. Andere schepen zijn ook verlicht met een zee van vrolijke witte, groene en rode lichtjes waar wij veilig doorheen navigeren als resultaat.

Bij het eerste daglicht zullen we de kust van Engeland zien.
180971_b3b76ee9.jpg

Bij het eerste daglicht zullen we de kust van Engeland zien. Als we de monding van de Theems opvaren veranderen de bewegingen van het schip. Het landschap verstedelijkt langzaam en we zien meer scheepvaart en industrie als we dichter bij Londen komen. We meren aan in het centrum van Londen. We hebben de oversteek gemaakt!

Na een snelle overtocht blijven we twee nachten in Londen aangemeerd, dus er is voldoende tijd om deze bruisende stad te bezoeken.

Daarna maken we de reis in omgekeerde richting en zeilen we terug naar Rotterdam. Daar leggen we weer aan in de Veerhaven waar we een borrel drinken op de goede afloop en terugkijken op ons avontuur.

 
 

Een paar onvergetelijke ervaringen tijdens het zeilen op de Noordzee:

  • Omdat er op zee veel minder lichtvervuiling is dan op het land kun je bij onbewolkt weer een prachtige sterrenhemel zien.

  • Zo dicht bij een van de grootste havens van Europa zijn grote zeeschepen te zien. Deze zeekastelen kunnen wel 400 meter lang zijn, het dek volgestapeld met containers hoger dan een kerktoren.

  • Zonsop- en ondergangen op zee kun je proberen te beschrijven maar je kunt ze beter zelf aanschouwen.

  • Er zijn vaak bruinvissen te zien die meestal een stukje mee zwemmen met het schip. Soms zie je een walvis of dolfijnen.

  • Soms drijven er op de golven een bijzonder soort algen die licht geven als het water in beweging komt. Dan laat het schip een oplichtend spoor na in het water.